
Norske og kinesiske myndigheter har nylig inngått avtaler som åpner for eksport av norsk brunost og levende taskekrabbe til Kina. Dette markerer et betydelig skritt for norsk matvareeksport og gir nye muligheter for å introdusere norsk matkultur til det kinesiske markedet.
Statssekretær i Landbruks- og matdepartementet, Hanne-Berit Brekken, uttaler at avtalene vil bidra til å styrke norsk matvareeksport, bygge internasjonale merkevarer og fremme norsk matkultur globalt.
I 2024 eksporterte Tine rundt 750 tonn brunost, noe som utgjorde cirka 11 prosent av den totale produksjonen i Norge. De største markedene har tradisjonelt vært Sverige, Danmark, Finland, USA og Sør-Korea. Med de nye avtalene åpnes det nå for at over en milliard kinesere kan få smake på den tradisjonsrike norske brunosten.
Kina er verdens største krabbemarked, og etterspørselen etter levende sjømat er stor. I 2024 importerte Kina 134.000 tonn krabbe, hvorav 80 prosent var levende eller fersk taskekrabbe. Frem til nå har Frankrike vært det viktigste markedet for norsk taskekrabbe, men med åpningen av det kinesiske markedet ligger alt til rette for at Kina kan bli et enda viktigere marked i årene som kommer.
Disse avtalene representerer en betydelig mulighet for norsk matvareeksport og kan bidra til å styrke Norges posisjon på det internasjonale matmarkedet.