
En nylig publisert artikkelserie i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet belyser de omfattende helseproblemene knyttet til inntak av ultraprosessert mat. Forsker og ernæringsbiolog Marit Kolby, en av de 43 forfatterne bak serien, uttaler til Aftenposten: "Ultraprosessert mat er koblet til massive helseproblemer."
Helsedirektoratet i Norge har uttrykt støtte til studien og understreker behovet for en mer nyansert tilnærming til definisjonen av ultraprosessert mat. Direktør Linda Granlund påpeker at den nåværende Nova-klassifiseringen kan inkludere både usunne produkter som seigmenn og sunnere alternativer som grovbrød bakt i butikk.
Forskerne bak artikkelserien foreslår flere tiltak for å redusere forbruket av ultraprosessert mat, inkludert obligatorisk merking av mettet fett, salt og sukker, samt skatter på usunne produkter. Disse forslagene er i tråd med tidligere diskusjoner om sunn skatteveksling i Norge.
Marit Kolby understreker viktigheten av å handle raskt for å forbedre folkehelsen: "Vi ser nå omfattende helseproblemer og sykefravær i befolkningen, og helseutgifter som skyter i været. Da tenker jeg at det blir veldig presserende å handle på dette her nå."
Denne artikkelserien markerer et vendepunkt i debatten om ultraprosessert mat og understreker behovet for konkrete tiltak for å beskytte folkehelsen.