
Tran har lenge vært anbefalt som en viktig kilde til D-vitamin og omega-3-fettsyrer i det norske kostholdet. Imidlertid har innholdet av miljøgifter i tran skapt bekymring blant helseeksperter.
Overlege Anne-Lise Bjørke-Monsen ved Førde sykehus anbefaler å ta rent D-vitamintilskudd fremfor tran. Hun påpeker at tran inneholder miljøgifter og stiller spørsmål ved behovet for ekstra omega-3-fettsyrer. Beregninger viser at et barn på ett år kan få i seg mellom 43 og 332 prosent av tålegrensen for miljøgifter per uke gjennom tran, avhengig av innholdet av miljøgifter i produktet.
På den annen side mener Folkehelseinstituttet at tran bidrar minimalt til det totale inntaket av miljøgifter. De understreker at tran renses for miljøgifter og at anbefalt inntak gir ubetydelig økning i miljøgiftbelastningen.
Debatten om tranens rolle i kostholdet fortsetter, og det er viktig at forbrukere er informert om både fordelene og potensielle risikoer ved traninntak.